Ден на християнското семейство

  • от
Въведение Богородично се празнува като ден на християнското семейство и християнската младеж. В този ден цялото семейство се събира заедно. Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея. Денят е обявен и за Ден на християнското семейство.
Днес на този светъл християнски празник деца от ДЦРДУ посетиха Шияковският манастир Св. Архангел Михаил, където запалиха свещичка за здраве и се поклониха пред иконата на Божията майка. Децата чуха интересни библейски истории, и научиха много непознати за тях неща. След това присъстваха на автентично пукане на царевица, направено по начин, носещ традицията си отпреди. Много колоритно и завладяващо бе представянето на Бъдни вечер в трапезарията (магерницата) в манастира. Там децата станаха свидетели на една истинска възстановка на типичната традиционна вечеря, специфична за шоплъка, в която и те взеха участие.
Хубаво е да черпим от извора на мъдростта и знанието, а традицията и ценностите , които се предават от поколение на поколение са най- значимото и най- важното свързващо ни със знанието.
Сърдечно благодарим на домакините, за топлия прием и затова, че ни дадоха възможността днес да бъдем част от тяхното семейтство!