Тялото е място на съществуване

  • от
Тялото е място на съществуване…
Телата са място на съществуване и няма съществуване без място. Тялото е съществото на съществуването, следователно танцово/ двигателната терапия и творческият танц създават и предават съществуване. Всеки житейски опит преминава през тялото; в тялото, в управлението на неговите напрежения, във възприемането на пространството, във формите, във ритъма му, в жестовете и позите, които ни характеризират, е записано кои сме, как възприемаме себе си, как се свързваме и как се движим в света.
В срещите по танцово- двигателна терапия за психосоматичните процеси на развитие, се дава възможност на всеки тип тяло да се доближи до собствените си творчески възможности, като по този начин се докосва до удоволствието от създаването на танц. Танца, е не само инструмент за лично и индивидуално психофизическо благополучие, но е истински инструмент за социална работа.
Използването на глина ни позволява да играем и да трансформираме анонимно парче влажна земя в персонализирана скулптура, оставени да се ръководим от материала тук и сега, готови да наблюдаваме, разпознаваме това, което вече съществува, което е на път да се появи, миг след миг и с малко смелост да бъдем гъвкави и готови да го приемем. Път на себеоткриване, вътрешно съзряване и развитие на осъзнатостта. Тялото става видим и конкретен символ на вътрешния свят. Усещанията, образите и думите, които не са разпознаваеми на рационално ниво, се оформят чрез движение и танц, за да бъдат разбрани. Това е възможност за докосване до финия език, който стъпка по стъпка води до ново възприемане на самия себе си, но в същото време древно, до изначална неподправеност. Връзката ум/тяло/емоция и връзката движение/терапия са теми, които обединяват различни сектори, психология, театър, танц, живопис, скулптура, музика и т.н., където изследването на човека е в центъра.