ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК Е …

  • от
Велики четвъртък крие много символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота, преди празника Възкресение Христово – Великден. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Тази традиция се спазва от години и от двете социални услуги Дневен център за работа с деца на улицата (ДЦРДУ) и Център за обществена подкрепа „Промяна“ (ЦОП), гр. Костинброд.
На Велики четвъртък в ранните часове на деня, деца и служители от ДЦРДУ и ЦОП „Промяна“ боядисват своите великденски яйца за предстоящия светъл празник Възкресение Христово – Великден.
Децата пренасят своите положителни емоции и вълнения върху изрисуването и боядисването на великденските яйца, окъпани в цветни багри, сякаш попити от ярките цветните краски на многоцветната дъга.
С първото боядисано яйце в червено, се спазва традицията и към децата се отправят пожелания за здраве и благоденствие.
Нашият народ е създал и оставил за поколенията си многовековни традиции, много от които имат призвание и днес. С предаването им към децата и по-младите, посланието им ще остави следи и в бъднините занапред.
СВЕТЛИ И БЛАГОДЕНСТВЕНИ ПРАЗНИЦИ!