В предподготовка за Лазаровден

  • от
Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. Деца от центъра заявиха желание да пресъздадат традиции и обичаи свързани с предстоящия празник Лазаровден. По изключение от традиционното лазарско хоро, където обикновено се включват момичета, в хорото на децата участие взеха и момчета.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Връбница (Цветница). На този ден се изпълняват обичаят лазаруване.
По стари български традиции и обичаи, подготовката за Лазаровден започва отрано. По-възрастна жена, която отдавна е била посветена в лазаруването, помага на момичетата да разучат песните, които ще изпълняват, обикаляйки селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват, тъй като Лазаровден е празник както на женската хорова песен, така и на танца. В българската традиция Лазаровден е празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

Честит празник!