ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО В ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДЕЦА НА УЛИЦАТА

  • от

 

Днес Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Според библейското предание на този ден 3-годишната Мария (бъдещата майка на Исус), била отведена от родителите си до Йерусалимския храм. По време на пътя, тя и нейното семейство носели запалена свещ в ръцете си. Когато стигнали до храма, тя помолила родителите си да я оставят сама да изкачи 15-те стъпала пред входа. Всички останали изумени, когато малкото момиченце смело и безпрепятствено стъпило на най-горното стъпало без ничия помощ. Там с благословия я посрещнал първосвещеник Захария, баща на Св. Йоан Рилски.

Единствено българският народен календар отбелязва Деня на християнското семейство. И този прекрасен православен празник се преплита с езическите обичаи и древни традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години по нашите земи. И може би не случайно това е денят, който българският народен календар избира да отреди на християнското семейство. За нашите деди семейството винаги е било считано като най-безценният първоизочник на мъдрост и житейски уроци.

Ето как децата от Дневен център за работа с деца на улицата, участващи в курса по „Митове и ритуали от жизнения цикъл на българина „ и курса по „Фотография” пресъздадоха някои от традициите и обичаите, обичайни за този ден.

 

– В деня на християнското семейство семейството сяда на масата с чаша вино в ръка и похапва вкусна питка.

 

– На този ден към новороденото се отправят пожелания за здраве, щастие и късмет.

 

– Към младите се отправят благословии за многобройна челяд и щастлив семеен живот.

 

– В някои части на България се изпълнява обичаят "стрижба". Кръстникът отрязва кичур от косата на момчето, когато навърши 5-6 години, благославяйки го с думите: "Айде, сега ни е живо кумче – както на златни ножици, така и на сребърни венци". Сребърните венци са неизменна част от сватбения реквизит по нашите земи.